The

RESERVE

Return to the design proposals. 

The proposed area to establish a reserve was selected by carefully surveying site qualities that offer experiences which were pivotal to our design vision.  With minimal landscape intervention being a primary driver for our design vision, the site creates environmentally sound spaces that enable us to shape the site without stripping away its current scenic expressions, however drawing visitor’s attention towards them. 

 

The site currently holds numerous different species of flora and fauna that are vital for preservation and inclusion within the current design objective, with the various botanicals adding to the already existing area without removing the current cultural identity. The subtle contours of the land are natural elements that should require minimal removal as these add to the sense of ‘play’ and ‘adventure’, associated with curiosity. The larger contours are associated constraints that will need attending to, allowing for further amenities and shelters to be incorporated safely and comfortably. Education through curiosity is an overarching theme of the reserve, with an integrated playground that enables investigative learning and provides an endless opportunity for exploration. The native Tea Trees and Rottnest local flora add to this experience and are perfect integrated natural aspects that will create safe viewpoints to the airstrip. The corrosion resistant materiality of steel and timber enable conservative properties against the saltwater corrosion, sunlight and strong winds. A pathway guides visitors further into the site, using Forbo Flooring as a main integrated material as it doesn’t affect the existing sand surfaces, acting as found objects that inspire you to take a look and explore.

THE CURIOSITY CLASSROOM

Playing to learn.

"The curiosity classroom is not just another playground, it has the ability to teach aspirations such as investigation and resilience. Incorporating the way in which children can learn, through a curiosity based, powerful teaching mechanism."

Play is an integral part of a child's development. Life skills originate from full body activity. Running, jumping, balancing and climbing are all activities that encourage important muscular development and motor skills. Creating spaces and opportunities for children to play collectively also facilitates for the development of social skills, interpersonal relationships, ideas such as teamwork, sharing and conversation. Activity in which momentum and forces of energy are experienced; such as swings, flying foxes and slides. These elements are all popular amongst children due to the small feelings of adrenaline that it is able to ignite.

DIGITAL FLYTHROUGH :

PLEASE USE HEADPHONES FOR THE BEST SOUND EXPERIENCE

THE TODDLER'S PLAYGROUND

Learning to play.

The Toddler’s Playground re-develops the ideas and themes presented in the Curiosity Classroom and appropriates its scalability to a younger audience. The main form taught in the playground is the sense of balance, there are certain challenges that can be attempted with or without the assistance of a parent/guardian and provide a mixture between a sense of challenging elements with a reward element, and a sense of accomplishment. As seen in the Curiosity Classroom, the toddler's playground aims to guide specific movements throughout the site in the same overarching idea, involving that of crawling, running, balancing, sliding, climbing and swinging. All catered to informing balance through moving apparatus’s and walk-through challenges.

PLEASE USE HEADPHONES FOR THE BEST SOUND EXPERIENCE

DIGITAL FLYTHROUGH :

COMMUNAL SHELTER

People to people.

The shelter has been constructed with the idea of creating an activity space that will be functional during both the night and day. Its has been constructed in a way that will enhance viewer interaction with the surrounding landscape by capturing certain viewpoints and utilizing climatic features in order to create experiential spaces through the use of light and open spaces that flood through the structural columns and openable walls. The communal shelter resembles that of a shell, and mimics a found object, within its center is the yarning circle surrounded by sheltered vegetation, immersing the visitor into their surroundings.

"We aim to integrate a similar terraced circle, however removing the ability to present a hierarchy within different viewer eye lines, having smaller steps in which no conflicting ideas can occur."

DIGITAL FLYTHROUGH :

PLEASE USE HEADPHONES FOR THE BEST SOUND EXPERIENCE

SEASONAL SHELTERS

People to context.

The seasonal shelter models create an experiential viewpoint into how visitors would interact with spaces and what kinds of activities they would immerse themselves in. It allows us to visualize how the structures sit within the site and how they correspond to one another in reference to the existing natural landscape.

"Planting seasonal based botanies enhance these 6 individual structures to be more engaging in those particular seasons. Furthermore, these seasonal shelters have a smaller contact surface footprint than a standard toilet!"

DIGITAL FLYTHROUGH :

PLEASE USE HEADPHONES FOR THE BEST SOUND EXPERIENCE

Our Valued Partners & Prize Giving Sponsors:

CRICOS Provider Code 00301J

unnamed (1).jpg
logo--woods-bagot-35d2635bcfafb6bd487e40
0.png
HS%20Wordmark-V(446).png

© 2020 NEXUS // 1.5